Лазара Причкапова

Днес е предпоследния ден от престоя ми в Сарагоса по програмата “Европейски опит- първи стъпки към професионална реализация”. Иска ми се да кажа, че тези седмици минаха продължително, за да се насладя максимално на времето, но всъщност те отлетяха неусетно. Двадесет и три дни след пристигането си аз съм натрупала толкова много нови преживявания и опит, че не бих могла да бъда друго освен невероятно щастлива, че имах шанс да бъда част от тази програма. Повреме на прекарването си имах възможността да се запозная с начина на живот тук, ритъма на работа и изобщо културата на тази страна. Тоест “Еразъм” за мен не е просто пътуване с един конкретен аспект- работата, а е начин да се усетиш като част от различни места и култури от всяка една гледна точка. Прекарвайки училищната си практика тук, аз се запознах с начина на работа в тази страна и част от работните навици на хората тук. Имах късмета да попадна в невероятна компания, със страхотен екип и ръководител и съм изключително впечатлена от времето, което отделиха за личното ми професионално развитие. Доволна съм, че правих интересни за мен неща и то за първи път. Вложих старание и дадох максималното от себе си. Тъй като говоря за преживявания, цялата тази работна среда за мен е едно преживяване, което тепърва ще ми помогне да разбера кое е моето нещо, което искам да правя занапред.

А сега малко за живота и културата тук и това как аз се вписах в тях. Испания за мен наистина беше една голяма възможност, тъй като обмислям да се върна и да следвам тук. Поради това престоят в Сарагоса наистина ми помогна да разбера дали тук е моето място… и отговора е положителен. Всичко тук е една идея по- различно, но точно това ме впечатли… различното и новото. Културата пък ме грабна със своята многообразност и автентичност… всичко от големите катедрали, до галериите и малките музеи, затрупани с изкуство е впечатляващо и си струва да бъде посетено.

Развлеченията тук нямат своя край- басейните, заведенията, кафенетата и малките барове просто казват la vida es hermosa, disfrútala! Това е малка част от преживяването ми тук, защото ако започна да описвам всичко и аз и Вие ще трябва да прекараме почти 23 дни в четене️!

Благодаря за възможността да съм тук, а на всички, които се колебаят дали да участват в подобни програми- бих казала да не се замислят и за секунда, защото в това има само и единствено плюсове за тях и за развитието им!